Tummanpuhuva

Espoolaisperheen uusissa kylpytiloissa tunnelmoidaan kynttilänvalossa. Remontissa 60-luvun saunatilat päivitettiin nykyaikaan.Pesuhuoneessa on tuplasuihkut. Amme oli jo perheen edellisessä kodissa. Varastoon johtava ovi paneloitiin yhdenmukaiseksi seinäpanelilla. Yksinkertainen pyyhenaulakko on tehty upottamalla puutappeja seinään. Tervaleppäkantinen ilmanvaihtoventtiili on Pislan.Väljyyttä ja näkymiä. Lasiset seinät ja ovet ovat 8 mm karkaistua lasia. Helat ovat kromia. Ovien yksinkertaiset pallovetimet ovat tervaleppää. Pieni wc on kauttaaltaan paneloitu. Wc-istuin on Idon mallistoa.


Miten tuoda savusaunan tunnelma rivitalon kylpytiloihin? Kysymys saa vastauksen espoolaisperheen vasta remontoidun kylpyhuoneen kynnyksellä. Tummanpuhuvien laattaseinien ja lattian parina on lämpimän sävyistä puuta. Yksinkertaisia selkeitä pintoja ja materiaaleja. Kokonaisuus on tunnelmallinen ja kutsuvan hämärä.

Espoolaisen lapsiperheen koti on 1960-luvun alussa rakennetussa kaksikerroksisessa rivitalossa. Rinteeseen porrastetun rivitalokodin kylpyhuone ja sauna olivat lähes alkuperäiskunnossa. Pintaremontin sijaan tarvittiin perusteellinen saneeraus.

- Halusimme uuteen saunaosastoon selkeyttä, avaruutta ja vanhan ajan saunatunnelmaa, summaa perheen isä suunnittelun lähtökohtia.

Remontin toteuttajaksi valittiin Nallen Kylppäri ja Sauna. Perhe ideoi kylpytilojen uuden ilmeen.

- Teimme nipun luonnoksia, joiden perusteella arkkitehti Lasse Maaranen piirsi lopullisen suunnitelman.

Remontissa mietittiin uusiksi niin materiaalit ja tilojen väritys, kuin saunaosaston tilajärjestelyt. Kapean pesuhuoneen koko lähes tuplaantui, kun siihen yhdistettiin viereiseen varastoon johtanut käytävä. Turhan käytäväseinän kaaduttua myös wc tuli osaksi pesuhuonetta. Pienimmän muutoksen koki löylyhuone, joka säilyi lähes entisellään.

- Sauna kaventui syvyyssuunnassa parikymmentä senttiä, koska löylyhuoneen lasinen etuseinä ja ovi haluttiin samaan linjaan viereisen wc:n kanssa.Remontti eteni sutjakkaasti

Purkutöiden valmistuttua päästiin heti rakentamaan uutta, sillä rakenteet olivat kuivia. Lattiaan asennettiin lattialämmitys. Tilat vesieristettiin. Löylyhuoneeseen asennettiin uudet SPU 30 -lämpöeristeet. Kaikki putkivedot uusittiin. Saunan, pesuhuoneen ja wc:n ilmastointia parannettiin siirtämällä poistoventtiilien paikkoja. Remontin haatavin osuus oli kolmen lasiseinän ja kolmen oven mitoittaminen keskenään. Uudet lasiset väliseinät vaativat myös wc:n, pesuhuoneen ja saunan katot samaan korkoon. Kattopanelointi jatkuu saumattomasti tilasta toiseen.

Miellyttävän tunnelman luomiseksi pesuhuoneeseen ei asennettu kattovalaisinta. Tilan ainoa valonlähde on seinään, tiheän puuritilän taakse, upotettu ledvalaisin. Säleikön läpi hohtaa miellyttävän lämmintä valoa. Seinävalaisin tuo mieleen savusaunojen ilma-aukot, räppänät. Samanlainen moderni "räppänä" valaisee myös löylyhuoneessa.

Pyrkimys harkittuihin ratkaisuihin näkyy pienissä yksityiskohdissa. Pesuhuoneen ja varaston välinen ovi paneloitiin sopimaan yhteen seinäpaneelien kanssa. Pyyhenaulakko on tehty poraamalla paneeliin reiän ja tapittamalla ne.

Liikunnallisessa perheessä sauna lämpenee kaksi-kolme kertaa viikossa. Saunan veroinen rentoutumiskonsti on tassuamme, joka on ahkerassa käytössä.

- Olemme todella tyytyväisiä uusiin kylpytiloihin, ja siihen miten remontti sujui Nallen Kylppäri ja Sauna -yrityksen kanssa. Remonttibudjettimme oli 30 000 euroa, ja siinä myös pysyttiin.Saunatiloihin haluttiin lempeä valaistus. Valopaneeli on Suomen Tervalepän. Seinäpaneeli ei mene lattiaan asti, vaan sen rajaa lattiasta laattarivi. Saunajakkara on Antti Nurmesniemen suunnittelema.Saunanlauteet, katto- ja seinäpaneelit ovat Suomen Tervalepältä. Lauteiden materiaali on 43 x 160 mm tervaleppälankkua. Selkänoja on 28 x 90 mm tervaleppälautaa. Saunan valaisevat pehmeästi kynttilätuikut ja seinävalaisin.


Suomela-lehti, Maaliskuu 2014
Teksti ja kuvat Heikki Rautio